Gyakori hibák az auditokon

Gyakori hibák

Az élelmiszerbiztonság iránti fogyasztói igények napjainkban fokozott figyelmet kapnak, ami egyre magasabb szintű elvárásokat generál az iparággal szemben. Ennek eredményeként, a Global Food Safety Initiative (GFSI) által elismert élelmiszerbiztonsági szabványok, valamint a vevői követelmények is egyre szigorúbbá válnak. Ezen elvárásoknak való megfelelés kulcsfontosságú, amit az auditok során demonstrálhatunk.

Célunk természetesen a hibátlan megfelelés, azonban abban azt gondolom mindannyian egyetértünk, hogy az auditokon feltárt hiányosságok a legfájdalmasabbak. Ezért ebben a szekcióban olyan gyakori hiányosságokra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyekkel mi magunk is találkoztunk, és amelyek orvoslása nélkülözhetetlen a sikeres ellenőrzés érdekében. Hozzá kell tennünk, hogy ez a lista nem teljeskörű – bár folyamatosan bővülő – és nem szabvány specifikus, továbbá nem minden vállalkozásra vonatkozik egyformán.

Mindemellett fontos kiemelni, hogy az élelmiszerbiztonsági kihívások kezelése nem csak a problémák azonosítását és korrigálását jelenti, hanem egy proaktív hozzáállást és a folyamatok folyamatos fejlesztését is igényli. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak nem csupán reagálniuk kell a felmerülő problémákra, hanem előretekintően kell gondolkodniuk, azonosítaniuk kell a potenciális kockázatokat, és folyamatosan javítaniuk kell az élelmiszerbiztonságot szabályozó gyakorlatokon. Ez a proaktív megközelítés nem csak az auditok sikeres teljesítését segíti elő, hanem hozzájárul az élelmiszerbiztonsági kultúra folyamatos fejlődéséhez, a tudatosításhoz, amely a fogyasztói bizalom alapvető építőköve.

HACCP-terv

  • HACCP rendszer ismeretekkel kapcsolatos képzettség nem igazolható: Ez azt jelenti, hogy  legalább HACCP munkacsoport vezető, és/vagy a megbízott tanácsadó bizonyíthatóan nem rendelkezik a szükséges tudással (formális képzés igazolással) a HACCP terv kiépítésével kapcsolatban.
  • HACCP igazolás hiánya: Az igazolás hiánya azt jelenti, hogy nincs objektív bizonyíték a HACCP rendszer hatékonyság igazolásáról min. évente egyszer.
  • HACCP munkacsoport tagja a belső auditor: Amikor a HACCP munkacsoport tagja egyben a belső auditor is, ez összeférhetetlenséget okozhat, mivel a belső auditoknak objektívnek kell lenniük. Ez befolyásolhatja az auditok eredményességét és pontosságát.
  • Folyamatábra helyszíni igazolása csak papíron történik: Gyakran előfordul, hogy a folyamatábrát nem a tényleges gyártási környezetben, hanem csak elméletben, papíron ellenőrzik, ami miatt bizonyos lépések kimaradhatnak. Ennek a jelentősége, hogy kritikus folyamatok maradhatnak azonosítatlanul, ami a reális veszélyek azonosításának elmaradásához vezethet.
  • Visszadolgozás nem szerepel a folyamatábrán: Számos különböző területen előfordul visszadolgozás a gyártási folyamatban. Ha ez nem szerepel a folyamatábrán, akkor a veszélyelemzés sem veszi figyelembe. Ennek hiánya súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokat rejthet, mivel nem minden potenciális veszély kerül felismerésre.
  • Elavult Codex hivatkozás: A HACCP terv készítésére vonatkozó metodikában a 2-1/1969-es Codex Alimentariusra való hivatkozás jelenik meg, nem követi a szervezet a módszertani változásokat.
  • Hiba a döntési fa alkalmazásában: A döntési fa segít meghatározni a kritikus ellenőrzési pontokat (CCP-ket). Ha a fa alkalmazásakor a kérdésekre adott válaszok nem követik a fa menetét, és nem következetesen járunk el, az a CCP-k helytelen azonosításához vezethet.
  • Hiányzó jogszabályi és vevői követelmények: Ha egy termékcsoportra vonatkozóan nem szerepelnek a jogszabályi és vevői követelmények a veszélyelemzésben, az azt jelenti, hogy a termék jogszabályi és vevői követelményeknek való megfelelőségét nem vizsgálták meg teljeskörűen.
  • CCP felügyelet összekeverése az igazolással: A CCP felügyelet az élelmiszer-előállítás során kritikus ellenőrzési pontokat azonosít és felügyel (folyamatos tevékenység), hogy az élelmiszerbiztonsági kockázatokat kezelni  és azonosítani lehessen ha a rendszer kimozdul a szabályozott állapottól.Az igazolás azt jelenti, hogy alternatív módszereket és eljárásokat alkalmazunk annak bizonyítására, hogy ezek az ellenőrzések megfelelően működnek – ez utóbbi egy nem rendszeresen végzett tevékenység.
  • CCP validáció hiánya: Ha nincs bizonyíték arra, hogy a CCP-t validálták (érvényesítették) a szabályozás létrehozásakor vagy módosításokat követően, ez azt jelenti, hogy nem tudjuk bizonyítottan állítani, hogy az általunk megalkotott rendszer képes elérni az elvárt eredményt. Ennek hiánya komoly kétségeket vethet fel az élelmiszerbiztonsági rendszer hatékonyságával kapcsolatban.

További hírek

Gyakori hibák

Gyakori hibák az auditokon

Az élelmiszerbiztonság iránti fogyasztói igények napjainkban fokozott figyelmet kapnak, ami egyre magasabb szintű elvárásokat generál az iparággal szemben. Ennek eredményeként, a Global Food Safety Initiative

Egyéb aktualitások

Egyéb aktualitások

2023 január 4-én filteres kamillateát hívott vissza az egyik áruházlánc, mert a termék több tételében a megengedettnél nagyobb mértékben találtak olyan vegyületeket, mint a pirrolizidin