Egyéb aktualitások

Egyéb aktualitások

2023 január 4-én filteres kamillateát hívott vissza az egyik áruházlánc, mert a termék több tételében a megengedettnél nagyobb mértékben találtak olyan vegyületeket, mint a pirrolizidin alkaloidok és klórpirifosz peszticid. De mit is jelent ez fogyasztói oldalról?

Honnan kerülhet pirrolizidin alkaloid egy termékbe, és mi jelenthet élelmiszer-biztonságot veszélyt?

A pirrolizidin alkaloidok másodlagos növényi összetevők, melyeket világszerte számos növény termel, hogy védje magát a növényevőktől. Lehetséges bekerülési útvonal az lehet, hogy a pirrolizidin alkaloidokat tartalmazó vadon élő növények, mint pl. a Jacobaea vulgaris (jakabnapi aggófű), a teák és gyógyteák alapanyagainak betakarításakor szennyezőanyagként a betakarított növények közé keveredhetett. Amennyiben ezekből a növényi anyagokból nagy mennyiség (azaz a megengedett határérték 150 μg/kg feletti) kerül a szervezetbe akkor akut májkárosodás (Venoocclusiv májbetegség, VOD) léphet fel.

Honnan kerülhet klórpirifosz növényvédőszer maradék egy termékbe, és mi jelenthet élelmiszer-biztonságot veszélyt?

A klórpirifosz rovarölőszer-hatóanyag, amelyet korábban rovarkártevők elleni védekezésre, valamint a  tárolt gabonafélék és az üres raktárak rovarkártevők elleni kezelésére használhattak. Az engedélyező hatóság a klórpirifosz hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2020. február 16-i hatállyal visszavonta.                                                                                                      

A klórpirifosz emberi egészségre gyakorolt hatásai között vannak aggodalomra okot adó, kritikus területek, azaz nem zárható ki, hogy a klórpirifosz genotoxikus potenciállal (gének károsításának képességével) rendelkezik. Egyes vizsgálatok során pedig neurotoxicitási (idegrendszerre gyakorolt káros) hatásokat figyeltek meg, valamint megállapították, hogy a szer hozzájárulhat a gyermeki idegrendszer rendellenes fejlődéséhez. (Megengedhető napi bevitel és a felhasználókat érintő elfogadható expozíciós (veszélyes anyagoknak való kitettségi) szint 0,001 mg/ttkg ) ami élelmiszer-biztonsági veszélyt jelenthet.

További hírek

Gyakori hibák

Gyakori hibák az auditokon

Az élelmiszerbiztonság iránti fogyasztói igények napjainkban fokozott figyelmet kapnak, ami egyre magasabb szintű elvárásokat generál az iparággal szemben. Ennek eredményeként, a Global Food Safety Initiative

Egyéb aktualitások

Egyéb aktualitások

2023 január 4-én filteres kamillateát hívott vissza az egyik áruházlánc, mert a termék több tételében a megengedettnél nagyobb mértékben találtak olyan vegyületeket, mint a pirrolizidin