Fontosnak tartjuk az adatok védelmét
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "Mindet elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.
A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk. Az alábbiakban az egyes kategóriák alatt részletes információkat talál minden sütiről.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz. ...
A szükséges sütik döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
Nincs megjeleníthető cookie.
A funkcionális sütik segítenek bizonyos funkciók végrehajtásában, például a weboldal tartalmának megosztásában a közösségi média platformokon, visszajelzések gyűjtésében és más, harmadik féltől származó funkciókban.
Nincs megjeleníthető cookie.
Analitikai sütiket használnak annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítséget nyújtanak a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
Nincs megjeleníthető cookie.
A teljesítmény-sütiket a weboldal kulcsfontosságú teljesítménymutatóinak megértésére és elemzésére használják, amelyek hozzájárulnak a látogatók jobb felhasználói élményének biztosításához.
Nincs megjeleníthető cookie.
A hirdetési sütiket arra használják, hogy a látogatókat személyre szabott hirdetésekkel juttassák el a korábban meglátogatott oldalak alapján, és elemezzék a hirdetési kampány hatékonyságát.
Nincs megjeleníthető cookie.
Üdvözöljük az Innova Food & Consulting Kft. weboldalán! Cégünk elsősorban minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek kiépítésére, fenntartására és fejlesztésére szakosodott. Emellett szívesen segítünk Önnek kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, pályázati projektek kidolgozásában, a pályázatok megírásában, valamint projektmenedzsment feladatok ellátásában is. Böngésszen weboldalunkon, és ismerje meg részletesen szolgáltatásainkat! Ha pedig kérdése van, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot!
Az Innova Food & Consulting Kft. – többek között – hatékony segítséget nyújthat a kiválasztott élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer követelményeinek hatékony bevezetésében. Szolgáltatásaink magukba foglalják a teljes dokumentáció elkészítését – beleértve a szabályozó jellegű dokumentumokat és a szükséges formanyomtatványokat -, munkatársak felkészítését, belső auditok lebonyolítását, vezetői átvizsgálásban való közreműködést, és sok más területet, amelyek a hatékony és eredményes együttműködéshez szükségesek.
Az Európai Unió minden tagállamában az élelmiszer-ellátási lánc teljes területén, így minden élelmiszer- és takarmányipari vállalkozás esetében kötelező a HACCP alapelvein alapuló állandó írásos rendszert/tervet bevezetni, megvalósítani és fenntartani.
A HACCP rendszer kiépítésének alapja az adott vállalkozás termelési folyamatiban a lehetséges veszélyek megállapítása a termék-előállítás valamennyi szakaszában, ezen veszélyek előfordulási valószínűségének és súlyosságának értékelése és a szabályozásukra szolgáló megelőző intézkedések megállapítása.
A HACCP-rendszer kiépítésével a meghatározásra kerülnek azon pontok, eljárások és műveleti lépések, amelyek szabályozásával a veszélyek megszüntethetők vagy elfordulásuk valószínűsége a lehető legkisebbre csökkenthető, valamint megállapításra kerülnek azon kritikus határértékek, amelyeket be kell tartani annak biztosítására, hogy az adott kritikus szabályozási pont (CCP) megfelelő szabályozás alatt álljon. Ezek meghatározása után a CCP-k szabályozását felügyelő rendszer felállítása, majd a szükséges helyesbítő tevékenység meghatározása következik.
Mindezekkel egy olyan átfogó dokumentáció kerül létrehozásra, amely a HACCP alapelveire és alkalmazásukra vonatkozó minden eljárást és nyilvántartást tartalmaz, melyek elsődleges célja a lehetséges veszélyek kiküszöbölésével vagy meghatározott szinten tartásával elérni a megfelelő termékbiztonságot.
A BRC szabvány, vagyis a British Retail Consortium élelmiszer-biztonsági szabványa a sajátmárkás élelmiszertermékeket gyártó beszállítók számára összeállított szabvány, egyike a GFSI által elismert tanúsítási rendszereknek. A többi élelmiszer-biztonsági rendszerhez hasonlóan a BRC szabvány alapja is a HACCP-rendszer, ezen felül pedig ún. „alapkövetelményeket” határoz meg, melyek teljesülése nélkül az élelmiszer-biztonság vagy a termékminőség veszélybe kerülhet.
A BRC-szabvány az IFS rendszertől eltérően nem pontozásos rendszeren alapul, hanem az egyes követelmények teljesülését, az attól történő eltérés mértékét értékeli enyhe/súlyos/kritikus jelzőkkel. Ezek számától függően értékelik a szervezetet AA / A / B / C / D fokozatú tanúsítvánnyal.
A BRC-szabvány szerinti tanúsítás elsősorban az angol nyelvterületen terjedt el, általánosságban elmondható, hogy hazánkban az angliai tulajdonú áruházláncok kérnek BRC tanúsítványt beszállítóiktól.
BRC rendszer kidolgozása – teljeskörű dokumentáció elkészítése, tanácsadás, felkészítés a tanúsító auditra
Az International Featured Standards (IFS) egyike a legjelentősebb GFSI által elismert élelmiszer-biztonsági tanúsítási rendszereknek. A 2003-ban a Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) és a francia társszervezete (FCD) által kifejlesztett IFS minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági szabvány angolszász területről ismert BRC-rendszer kontinentális megfelelőjeként jött létre. A szabvány elsősorban a saját név alatt forgalmazott termékek élelmiszerbiztonsági hátterének kialakítására lett létrehozva. A szabvány célja a beszállítók élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszereinek egységes szempontrendszer szerinti értékelése, vagyis annak felmérése, hogy az adott gyártó feldolgozási tevékenysége képes-e biztonságos, és mind jogilag mind a vevői előírásoknak megfelelő termékeket előállítani. Az IFS Food tanúsítvány adott telephelyre vonatkozik.
IFS Food
Az Élelmiszer-szabvány középpontjában a folyamatok és termékek élelmiszer-biztonsága és minősége áll. Az IFS Food az élelmiszeripari üzletág hat elsődleges területét fedi le (ezek a Felsővezetői felelősség; Az élelmiszer-biztonsági és minőségirányítási rendszer; Erőforrás menedzsment, Tervezési és gyártási folyamatok; Mérések, elemzések, fejlesztések és Élelmiszervédelem) – melyek közül mind kulcsfontosságú a termékek biztonságát és minőségét támogató hatékony folyamatok kialakításában. A többi élelmiszerbiztonsági rendszerhez hasonlóan az IFS alapja is a HACCP-rendszer. A szabvány egy kockázatalapú minőségbiztosítási rendszer kialakítását teszi lehetővé, mely a minőségbiztosítás és a folyamatos fejlesztés egységes rendszerét támogatja. A szabvány előírásai szerint az élelmiszeripari cégeknek 10 kritikus feltételnek (KO követelmények – Knock Out nonconformity) minden körülmények között meg kell felelnie, amennyiben ezek közül akár csak egy is nem teljesül, úgy a cég nem kaphat IFS tanúsítványt.
Hazánkban a BCR-hoz viszonyítva az IFS-szabvány alkalmazása az elterjedtebb, melyet főleg a német érdekeltségű áruházláncok kérnek beszállítóiktól.
IFS Broker
Az IFS Broker azért jött létre, hogy biztosítsa a termékek biztonságát és minőségét, kitöltve a gyártás és a forgalmazás közötti űrt. A kereskedelmi partnerek elvárják a brókerektől és importőröktől – mint az ellátási lánc részét képző egységektől – hogy közöljék termékkövetelményeiket a gyártókkal.
A szabvány ellenőrzi az érintett feleket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelő intézkedéseket vezettek be szolgáltatásukban, hogy beszállítóik a termékbiztonsági és minőségi követelményeknek megfelelően működjenek. A brókereknek és importőröknek azt is ellenőrizniük kell, hogy beszállítóik és a szállított termékeik megfeleljenek a szabályozási és szerződéses előírásoknak.
IFS Logistic
Az IFS Logistics egy szabvány a logisztikai – szállítás és a tárolás – szolgáltatásokat kínáló vállalatok számára. Minden szállítási típusra vonatkozik: közúti, vasúti, hajós vagy repülős szállítás; és vonatkozik minden terméktípus tárolására is: fagyasztott/hűtött termékek vagy a hűtést nem igénylő termékek. Ez a szabvány vonatkozik a fagyasztási szolgáltatást végző vállalatokra, valamint azokra a logisztikai társaságokra is, amelyek szolgáltatókat vesznek igénybe szállítási és/vagy raktározási tevékenységeikhez.
IFS rendszer kidolgozása – teljeskörű dokumentáció elkészítése, tanácsadás, felkészítés a tanúsító auditra
A GLOBALG.A.P. az élelmiszer-termelési szabványok integrált programja, amely a mezőgazdaságra és az akvakultúrára egyaránt kiterjed. A GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practices) egy nemzetközileg elfogadott és a GFSI által elismert mezőgazdasági szabvány, mely magában foglalja a jó mezőgazdasági gyakorlat követelmény rendszerét, a mezőgazdasági termelés és termékkezelés (raktározás, kiszerelés, csomagolás) minden folyamatára vonatkozóan, DE a termékfeldolgozásra már nem terjed ki.
A GLOBALG.A.P. útmutatást nyújt a fenntartható termelési gyakorlatokról, az állatjólétről, valamint a munkavállalók egészségéről és biztonságáról. A tanúsítás segít a termelőknek kielégíteni a kiváló minőségű, fenntartható élelmiszerek iránti keresletet, és lehetővé teszi a kiskereskedők és a fogyasztók számára, hogy magabiztosan válasszanak minőségi termékeket.
A GLOBALG.A.P. tanúsítvány megszerzése bizonyítja a fogyasztók és a kereskedők számára a biztonságos, fenntartható élelmiszer-termelés iránti elkötelezettségét. A szabvány emellett javítja a hosszú távú üzleti teljesítményt azáltal, hogy elősegíti a hatékonyságot és csökkenti a hulladékot.
GLOBALG.A.P. rendszer kidolgozása – teljeskörű dokumentáció elkészítése, tanácsadás, felkészítés a tanúsító auditra
A SEDEX (Beszállítói Etikai Adatcsere) rendszerbe történő belépés lehetővé teszi a vállaltok számára a munkaügyi gyakorlatokra vonatkozó adatok kezelését. A SEDEX közösség tagjai különböző vállalatok, szervezetek és magánszemélyek a világ minden tájáról és különféle iparágakból, akiknek célja a fenntartható üzleti gyakorlatok előmozdítása annak érdekében, hogy javítsák a munkakörülményeket saját vállalkozásukban, valamint a globális ellátási láncban egyaránt.
A SMETA (SEDEX Members Ethical Trade Audit) a Sedex társadalmi ellenőrzési módszertana – egy szociális audit, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy felmérjék beszállítóikat, nyomon kövessék a munkavállalók egészségét és biztonságát, és zéró toleranciát jelezzenek az emberi jogi visszaélésekkel, például a gyermekmunkával és a kényszermunkával szemben.
SMETA audithoz szükséges dokumentáció elkészítésében történő közreműködés, tanácsadás, felkészítés a tanúsító auditra
Az ISO 22000 szabványt 2005 szeptemberében tették közzé annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszer-eredetű betegségekből eredő költségeket és nehézségeket. Legújabb kiadása az MSZ EN ISO 22000:2018 szabvány 2018. június 19-én jelent meg, mely ötvözi az élelmiszer-biztonság és a minőségirányítás követelményeit. Az élelmiszer ellátási lánc bármely pontján alkalmazható, bármely élelmiszert vagy kapcsolódó terméket előállító vállalkozás esetében – beleértve azon vállalkozásokat, akik az élelmiszergyártásban részt vevő berendezéseket, tisztítószereket, adalékanyagokat, összetevőket és csomagolásokat gyártják – függetlenül a vállalkozás méretétől.
A szabvány előnyei közé tartozik, hogy nemzetközi szinten elfogadott és egységes követelményeket határoz meg a HACCP-tervre vonatkozóan, így a rendszer részeként tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t. Az ISO 22000 önmagában is kiépíthető, de kompatibilis az ISO 9001 szabvánnyal is.
ISO 9001:2015 rendszer kidolgozása – teljeskörű dokumentáció elkészítése, tanácsadás, felkészítés a tanúsító auditra”
Az FSSC 22000 szabvány az ISO 22000 szabvány követelményeire épül, de a GFSI követelményeit kielégítendően kiegészül további előfeltételi programokkal. Tartalmazza a hamisítás elleni veszélyelemzés és az élelmiszer-védelmi veszélyelemzés követelményrendszerét is. Aktuális változata az FSSC 22000 v.5.1 2020-ban jelent meg.
Az FSSC 22000 első kiadásai csak az élelmiszergyártók részére készült, de az 5-ös verzió hatókörét az ellátási lánc más szegmenseire is kiterjesztették. Ezáltal tanúsíthatósági hatóköre az alkalmazott előfeltételi programoktól függően nagyon széles körű, az agrárgazdálkodástól az élelmiszergyártáson keresztül a vendéglátás és közétkeztetés, valamint az élelmiszer-kereskedelem, szállítmányozás és tárolás területeit is lefedi, ezenkívül az élelmiszer-csomagoló anyag vagy -eszköz gyártása, illetve a takarmánygyártás is tanúsítható általa.
Ha a szervezet már rendelkezik ISO 22000 tanúsítvánnyal, akkor csak az ágazati PRP-k műszaki specifikációinak és az FSSC további követelményeinek megfelelő további felülvizsgálatra van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen a FSSC 22000 rendszer követelményeinek.
FSSC 22000 rendszer kidolgozása – teljeskörű dokumentáció elkészítése, tanácsadás, felkészítés a tanúsító auditra
Az ISO 22000 szabványt 2005 szeptemberében tették közzé annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszer-eredetű betegségekből eredő költségeket és nehézségeket. Legújabb kiadása az MSZ EN ISO 22000:2018 szabvány 2018. június 19-én jelent meg, mely ötvözi az élelmiszer-biztonság és a minőségirányítás követelményeit. Az élelmiszer ellátási lánc bármely pontján alkalmazható, bármely élelmiszert vagy kapcsolódó terméket előállító vállalkozás esetében – beleértve azon vállalkozásokat, akik az élelmiszergyártásban részt vevő berendezéseket, tisztítószereket, adalékanyagokat, összetevőket és csomagolásokat gyártják – függetlenül a vállalkozás méretétől.
A szabvány előnyei közé tartozik, hogy nemzetközi szinten elfogadott és egységes követelményeket határoz meg a HACCP-tervre vonatkozóan, így a rendszer részeként tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t. Az ISO 22000 önmagában is kiépíthető, de kompatibilis az ISO 9001 szabvánnyal is.
ISO 22000:2018 rendszer kidolgozása – teljeskörű dokumentáció elkészítése, tanácsadás, felkészítés a tanúsító auditra